Τετάρτη, 9 Απριλίου 2008

ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Η ΧΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

" Ο ΝΟΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΝΔΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ Ή ΜΕΤΑΞΥ ΛΙΜΕΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.
ΑΠΟ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩ:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΝΑΥΛΟΥ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ:

1.ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΜΠΙΝΑΣ, ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΝΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝΟ ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 100% ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ, ΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 100%. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ, ΕΑΝ Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΩΜΗ.

2.ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ.3ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΕΝΤΟΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ, ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

Α)ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50%ΤΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 12 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.

Β)ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 75%ΤΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 7 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.

Γ)ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 14 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.

Δ)ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΛΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ, ΙΔΙΩΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ, ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.

3.ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ Ή ΑΛΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ. ΕΦΟΣΟΝ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ, Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ.

4.ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ Ή ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΩΣ Ή ΜΕ ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ Ή ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΕΣΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ. ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.

5.ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 80% ΚΑΙ ΑΝΩ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ. Η ΙΔΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΙΧΕ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ Ή ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ή ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΩΡΑ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ Ή ΖΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ Ή ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ:

Α) ΝΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΝΑΥΛΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΟΧΗΜΑΤΟΣ.

Β) ΝΑ ΔΙΑΜΕΙΝΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΘ'ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΟΙΟ Ή ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ Ή ΑΛΛΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ.

Γ) ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ, ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΟΤΑΝ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΡΧΙΚΩΣ ΩΡΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ Ή ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΟΤΑΝ Ο ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΚΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΩΡΕΣ Ή Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 6ΩΡΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΩΡΩΝ 00.00 ΕΩΣ 05.00.

Δ) ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 25% ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ Ή 50% ΕΠΙ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ Ή ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ Ή ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ Ή ΑΛΛΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 3 Ή 6 ΩΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ.

Ε) ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΝΑΥΛΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ Ή ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ Ή ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ Ή ΑΛΛΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ. Ο ΕΥΛΟΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ 24 ΩΡΕΣΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ-ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
1. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΛΟΓΩ ΖΗΜΙΑΣ Ή ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥ Ή ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ, Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ:

Α) ΝΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΝΑΥΛΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ, ΕΙΤΕ

Β) ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 3 Ή 6 ΩΡΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 25% ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ Ή 50% ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ Ή ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ.

2. ΟΜΟΙΩΣ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 25% ΕΠΙΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ Ή 50% ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ Ή ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΛΟΓΩ ΖΗΜΙΑΣ Ή ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 3 Ή 6 ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

3. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΛΟΓΩ ΖΗΜΙΑΣ Ή ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ:

Α) ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ Ή ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΟΤΑΝ Ο ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΡΧΙΚΩΣ ΩΡΑ ΑΠΟΠΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΩΡΕΣ Ή Ο ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΑΩΡΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΩΡΩΝ 00.00 ΕΩΣ 05.00.

Β) ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ Ή ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ.

4. Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΖΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ 1 ΚΑΙ 3 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΙΤΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ Ή ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
1. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ Ή ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ, ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ Ή ΖΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ, Ή ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΧΕΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΟΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ.

2. Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ, ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΥΠΟ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΑΠΟΠΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

1. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ:

Α) ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Β) ΔΙΑΜΟΝΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ, ΚΑΘ' ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ.

Γ) ΝΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΝΑΥΛΟΣ.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

1. ΟΤΑΝ Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ, Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ Ή ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ. Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΥΠΕΣΤΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΑΙΤΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΑΝ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ: Α) ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΝΑΥΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ Ή Β) ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΑΚΥΡΟΘΕΝΤΟΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΕΣΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΣ 12 ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΑΚΥΡΩΘΕΝΤΟΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ.
ΟΤΑΝ ΛΟΓΩ ΖΗΜΙΑΣ Ή ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ/Α ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ/Α Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ: Α) ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΣ 24 ΩΡΩΝ Ή ΝΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΝΑΥΛΟΣ. Β) ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΣΤΟΙΧΕΙΟ Γ, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ή ΔΕΝ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΔΑΦΙΟ. Γ) ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ Ή ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΤΟΣ 24 ΩΡΩΝ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΗ, ΑΚΥΡΟΘΕΝΤΟΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΑΥΛΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ.

ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 1. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΕΚΤΙΜΑ ΕΥΛΟΓΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΡΝΗΣΗ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΓΚΥΡΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΟΥΝ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ.
 2. ΟΤΑΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΟΡΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΣΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ. Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ Η ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΓΚΥΡΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ:
Α) ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ Ή

Β) ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΣΤΟΙΧΕΙΟ Γ, Ή ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΗ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
 1. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ Ή ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ Ή ΣΤΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΜΦΑΝΗ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΕΝΤΥΠΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ, Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΥΤΗΣ.
ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ-ΝΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
 1. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ή Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΑΥΤΟΥ Ή ΣΤΟΝ ΚΑΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ Ή ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΥΣΙΚΟ Ή ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ.
 2. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ, ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ, ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ Ή ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.
 3. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΝΑΥΛΟΥ Ή Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ.
 4. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΝΑΥΛΟΥ, Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΤΡΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ Ή ΤΟΥ ΑΠΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ Ή ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ:
 1. ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
 2. ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΜΠΙΝΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
 3. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΙΞΗΣ.
 4. ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.
 5. ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΚΩΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ.
 6. ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ Ή ΜΕΣΩ ΓΡΑΠΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ SMS Ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ-ΑΚΥΡΩΣΗΣ, ΑΛΛΑΓΗΣ Ή ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ. ΣΤΙΣ ΩΣ ΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΕΝ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥΣ.
 7. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΓΕΛΙΑΣ (ΟΠΤΙΚΗ Ή ΗΧΗΤΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΑ) ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ, ΠΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
 8. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 6, 7, 8 ΚΑΙ 10 ΠΑΡ.3 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΧΡΙΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΟΠΩΣ ΒΡΕΦΗ, ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΕΓΚΥΟΥΣ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ) ΟΠΩΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΟΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
 9. ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΑΠΟΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.
 10. ΤΗΡΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Ή ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΠΟΝΑ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΦΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ.
 11. ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΣΕ ΕΜΦΑΝΗ ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ. Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗ BRAILLE ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗ.
 12. ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΧΗΣ ( ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ).
 13. ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ, ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΙΜΩΝ (ΚΑΤΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ- ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ- ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ) ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ (ΜΕΙΩΣΗ-ΑΥΞΗΣΗ) ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ (ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ).
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ο ΠΑΡΩΝ ΝΟΜΟΣ ΔΕ ΘΙΓΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.

ΟΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ, ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΗΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΡΓΗΣΕ Ή ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΥΠΑΙΤΙΩΣ.

ΡΗΤΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Ή Ο ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΕΣ
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΥΕΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΗΛΙΑΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ.

ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΕΡΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ
ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΩΣ 39.327 ΕΥΡΩ. "

ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: